Yüksek Riskli HPV Tipleri
Genital Siğil Çeşitleri İyileşenler Kurtulanlar
Düşük Riskli HPV Tipleri
Human Papilloma Virüs Blog

HPV ÇAĞIMIZIN VEBASI MI?

HPV ÇAĞIMIZIN VEBASI MI?

HPV ÇAĞIMIZIN VEBASI MI? Human Papilloma Virus yani insan siğil virüsü diye adlandırılan bu hastalık günümüzde cinsel yolla bulaşan hastalıklar arasında en sık görülenidir.Sadece insanları enfekte eden ve etkileyen bu virüs,yüzden fazla farklı virüs tipinden oluşmaktadır.

Her geçen gün yaygınlığı artan bu virüs dünya genelinde azımsanmayacak rakamlara ulaşmış olup(tahmini dünya genelinde %10) ve halk arasında rahim ağzı kanseri olarak bilinen serviks kanserinin de en sık nedenleri arasında artık ilk sırayı alınmıştır.Rahim ağzı kanserli hastalar incelendiğinde hastaların %96 sında HPV virüsü tespit edilmiştir.

HPV ÇAĞIMIZIN VEBASI MI?

Rahim ağzı kanseri olmayan hastalarda ise bu oran sadece %15 civarıdır.En sık 25 yaş ve altı yaş gurubunda görülse de her yaş gurubunda görülebilen bu virüsün genellikle cinsel olarak aktif diye tanımladığımız yani seks yapan kişiler arasında bulaşı söz konusudur ve bu kişilerin %80 den fazlası hayatlarının bir döneminde HPV enfeksiyonuna maruz kalmaktadır.

Ancak her ne kadar vücudumuz bu virüslere karşı ani,güçlü bir yanıt oluşturamasa da zaman içerisinde sağlıklı kişilerde bağışıklık cevap oluşmakta ve HPV enfeksiyonunun ortalama bir yıl içerisinde %70’i iki yıl içerisinde %90 ı vücuttan temizlenmektedir.

Hastaların %10’unda ise virüs vücuttan temizlenememekte ve bu guruptaki hastalar maalesef kansere kadar ilerleyebilen bir dizi problemlerle hayatlarının bir döneminde karşılaşmaktadır.Yaşam boyu seksüel partner sayısı virüs bulaşı için en önemli risk faktörüdür.

Peki HPV nin tedavisi var mı? HPV ÇAĞIMIZIN VEBASI MI?

Maalesef günümüzde HPV nin mutlak bir tedavisi bulunmamaktadır fakat mevcut tedavi yöntemleri ile HPV nin yol açtığı siğil ve rahim ağzında yara diye tabir edilen kanser öncüsü lezyonlar giderilebilmektedir.

Bu tedavi yöntemleri her ne kadar mevcut tabloyu düzeltse de HPV yi vücuttan tamamen temizleyememektedir.
HPV virüsünün yol açtığı siğillerin tedavi planlamasını tedaviyi düzenleyecek olan kadın doğum uzmanı karar vermektedir.Bu kararın alınmasında siğilin boyutu,yaygınlığı,bulunduğu yer gibi özellikleri dikkate alınır.

Tedavi seçeneleri ise cerrahi olarak krioterapi,koterle yakma ve lazer iken ilaç tedavisi olarak genelde lokal kremler kullanılmaktadır.

Rahim ağzı kanseri için geliştirilmiş olan HPV aşıları ise günümüzde popülerlik kazanmış olsa da rahim ağzı kanserinin yavaş gelişimli bir doğasının olması ve bu sürecin yıllar alması nedeniyle kanser öncesi lezyonların önlenmesi 3 yılda bir yapılan smear takibi veya HPV testi ile birlikte yapılıyorsa 5 yılda bir yapılan smear taraması rahim ağzı kanseri ile mücadelede başarının sağlanmasının tartışmasız ilk şartıdır.

Ancak bu süreci tetikleyen veya hızlandıran yardımcı faktörlerin varlığı,bağışıklık sistemimizin yetersizliği kalması ve artan rahim ağzı kanser vakaları bilim dünyasını kalıcı bağışıklık sağlayan veya güçlendiren tedavi yöntemlerini keşfetmeye yöneltmiştir.HPV aşıları da bu tedavi yöntemlerinin başında gelir.

Aşı öncesi hastaların hangi virüs tipleri ile daha önceden karşılaştığını gösteren bir test yapılmamaktadır. Hasta aşı sırasında kanser öncesi bir lezyona sahip olabilir veya aşı sonrasında aşının bulundurmadığı bir virüs tipi ile enfekte olabilir. Bu yüzden aşı sonrası smear bakılmaya devam edilmelidir. Aşı aynı zamanda tedavi gerektiren yaraların tedavi sonrası nüks etme olasılığını azaltmaktadır.

Amaç kanser yapması muhtemel olan tüm virüs tiplerine karşı koruyuculuk sağlamaktır.Aşıdan maksimum etkinliği elde edebilmek için önerilen doz 0-2 ve 6. aylarda yapılmak üzere 3 doz şeklindedir. Yaş aralığı ise mümkünse seksüel ilişki öncesi olmak üzere 11-12 yaş kız ve erkek çocukları; ancak seksüel ilişki söz konusu olsa da 9-26 yaş kadınlara HPV testi yapılmaksızın üç doz halinde yapılabilir. Ayrıca 43 yaşa kadar kadınlarda yapıldığında aynı etkinin var olduğu gösterilmiştir.

HPV virüsü, Genital Siğilerin Tedavisi İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

HPV bir vürüstür Lezyonları, siğil benzeri normal siğiller değildir. HPV virüsünü Negatif etmek gerekir. Normal siğil olmadığı için Yakmayla, Dondurmayla, Lazerle, Asit içerikli damlalar ve krem ile geçmez. Cildinizi tahriş ettiğiniz için çoğalarak yayılır.

HPV Virüsü Bilgi Paylaşım Forum ve Yorumları

  1. HPV viründen kurtulanların yorumları
  2. Genital siğillerden iyileşenlerin yorumları
  3. Ascus çıkanların sonuçları ve yorumları
  4. HPV virüsü genital siğiller için yapılan yorumlar
  5. Makat siğilinden kurtulanların yorumları
  6. Dilde siğilleri olanların yorumları
  7. Ağız içinde siğilleri olanların yorumları

Benzer Yazılar :..